Крижані ванни та кріотерапія зараз є наймоднішим фітнес-аксесуаром у футболі. Чому, тому що Прем'єр-ліга більше не виграється на основі сили, швидкості, витривалості або набору навичок команди. Натомість виграш залежить від здатності команди відновлюватися та уникати травм.

Я знаю, це сміливе твердження, але поширена думка, що гравці Прем’єр-ліги грають більше ігор і долають більше миль, ніж їхні європейські колеги в Бундеслізі та Ла Лізі. Настільки, що гравець «Ліверпуля» Юрген Клопп дуже відверто висловлювався в ЗМІ щодо величезної кількості та частоти матчів, які, як очікується, зіграють англійські футболісти.

Після того, як наприкінці 2015 року бельгійський нападаючий Орігі був виключений через  таку ж травму підколінного сухожилля, що й Мартін Шкртел, Джордан Россітер і Деніел Старрідж, Independent сказав Клопп: «Підколінне сухожилля — це чортове слово. Це завжди підколінне сухожилля. підколінне сухожилля, підколінне сухожилля - це інтенсивність гри та розкладу».

Цю точку зору підкріпив колишній головний тренер збірної Англії Сем Еллардайс, який, як повідомляє  ESPN FC, сказав: «Англійський футбол, можливо, найбагатший у світі, але водночас він є найбільш фізично вимогливим у європейському футболі (де гравці зазвичай пробігають понад 10 км). матч) ризикує фізичним благополуччям його учасників».

Але чи може терапія льодом запропонувати спортивний порятунок від травм, якими зараз страждає Прем’єр-ліга, і чи існує якась наука, що підтверджує її використання? Або ванни, наповнені льодом, є «чарівною губкою» 21 століття, приреченою зникнути у футбольній безвісті разом із апельсинами в перерві?

Деніел Старрідж неодноразово мав проблеми з травмами. ЛІНДСІ ПАРНАБІ/Getty Images

Вивчаючи останні дослідження, пов’язані з секретною спортивною наукою футболу, тут ми розглядаємо вплив кріотерапії на гравців, запобігаючи травмам і швидше відновлюючись від них, а також на команди, які успішно її використовують.  

Лікування льодом: наука та дослідження

Біг, близький до повної втоми, протягом 90 хвилин щотижня протягом 38 матчів протягом сезону негативно позначиться на тілі. Процитую дослідження з Journal of Emergencies, Trauma and Shock : «Тренування та змагання створюють надмірне навантаження для стресу, що, у свою чергу, викликає втому».

Далі в дослідженні йдеться: «Те, що роблять спортсмени після вправ і режиму тренувань, може вплинути на відновлення м’язів». Ось чому персонал команд вищого дивізіону, який спеціалізується на підготовці сил і кондиції, буде підтримувати розтяжку, достатній час для відновлення, фізіотерапію та — якщо ви футбольний клуб «Евертон» — виготовлені на замовлення коктейлі для відновлення сироваткового протеїну, щоб переконатися, що вони у формі, свіжості та травмах. безкоштовно, як тільки пролунає свисток для наступного матчу.

Але, незважаючи на те, що це відносно новий метод відновлення, Скандинавський журнал медицини та науки в спорті стверджує: «Використання кріотерапії, тобто застосування холоду для лікування травм або захворювань, сьогодні широко поширене в спортивній медицині», і стверджують, що це «використовується для скорочення часу відновлення в рамках програми реабілітації».

Американський журнал фізіології, схоже, погоджується, зазначаючи, що занурення в холодну воду «після силових вправ дозволяє спортсменам виконувати більше роботи під час наступних тренувань, що може покращити довгострокову адаптацію до тренувань».

Але як саме це працює?

Що ж, незважаючи на те, що ВВС припускає, що історична перемога Лестер Сіті стала частково завдяки кріотерапії, слід зазначити, що сучасна медицина не зовсім розуміє, як це допомагає. Але, так само, сучасна медицина все ще не повністю розуміє тонкощі всієї імунної системи.

Імунна система, яка є невід’ємною частиною одужання футболіста, складається з мережі органів, гормонів і клітин, які працюють разом, щоб підтримувати тіло у формі, здоров’я та щастя. Але з безлічі рецензованих публікацій з імунології фізичних вправ, які були опубліковані після створення Міжнародного товариства фізичних вправ та імунології в 1993 році, схоже, що вчені підняли руки і визнали, що потрібні більш переконливі висновки.

Джеймі Варді був ключовою частиною перемоги Лестер Сіті. Френк Аугштайн/Associated Press

Але, незважаючи на відсутність ясності, дослідники з  кафедри фізіології Австралійського інституту спорту вважають: «Крижана ванна спричинить звуження кровоносних судин. Це було запропоновано як механізм, який допомагає змивати відходи, такі як молочної кислоти з ураженої тканини».

На відміну від крижаних ванн, кріотерапевтичні камери, які доступні у версіях для всього тіла або таких, що охоплюють все, крім голови, дають подібні результати без впливу крижаної води, використовуючи охолоджене холодне повітря та/або рідкий азот для досягнення температури. . Кореспондент ВВС Алістер Магован описав роль морозної температури в цьому процесі як стимулювання «крові повертатися до серця перед тим, як нова насичена киснем кров потрапляє в м’язи гравця».

Визнаючи магію та таємницю спортивної науки, форвард «Лестера» Джеймі Варді сказав Маговану: «Це абсолютно холодно, але це допомагає тобі одужати, тому чесна гра на користь клубу за його отримання. Я не думаю, що навіть деякі з найрозумніших чоловіків у світі зрозуміли б назву того, чим вони займаються, але вони працювали наді мною цілий тиждень». 

Роль холодної терапії в історичному виграші титулу Лестера також, здається, підтримується стороною, яка слідувала за ними як чемпіони, Челсі. The Sun процитувала Асміра Беговіча, який з тих пір перейшов до Борнмута, сказав: «Крижана ванна завжди приносить користь у кінці дня. Ми знаємо, що це принесе нам користь у довгостроковій перспективі».

Коротше кажучи, кріотерапія може допомогти, але ми ще не знаємо, як саме. Крім того, цей процес несе певний невеликий ризик обмороження або навіть удушення інертним газом, якщо не керувати належним чином і не контролювати його. Тож, цитуючи Journal of Emergencies, Trauma and Shock , можливо, «цілісний підхід до відновлення дасть кращу відповідь, а не ізольована техніка відновлення».

По суті, все більше гравців і тренерів починають охоплювати всеохоплюючу таємничу цілющу силу занурення вашого тіла в температуру мінус 135 градусів за Цельсієм на чотири хвилини, як Варді.

Лікування льодом та імунна система

ЗМІ дуже швидко повідомляють про очевидні травми, коли вболівальники можуть фізично побачити, чому гравець не може вийти на старт. Чи це була травма голови  Уейна Руні , як повідомляло BBC, чи перелом ноги Девіда Баста під час гри «Ковентрі Сіті» проти «Манчестер Юнайтед» у квітні 1996 року (яка була настільки серйозною, що досі потрапляє в заголовки газет) .

Кар'єра Девіда Буста завершилася жахливим переломом ноги. ДЖОН ГАЙЛС/Associated Press/Associated Press

Але що не отримує так багато ефірного часу, коли гравці просто хворіють від перетренованості. 

Однак під час Чемпіонату світу з футболу 2014 року Майкл Девісон повідомив про цю саму проблему для Telegraph  : «Однак це був найбільш фізично та розумово важкий чемпіонат світу за останні роки. Тепловий стрес, низька якість сну та подорожі будуть виснажили запаси енергії гравців: кінцеві переможці, ймовірно, проїдуть 7500-12000 миль».

У звіті додається: «Тому ми не повинні дивуватися тому, що Іспанія рано відмовилася. Багато їхніх гравців були на трирічному конвеєрі змагань, включаючи Чемпіонат Європи 2012 року, Кубок конфедерацій минулого року та два своїх національних команд, які дійшли до фіналу Ліги чемпіонів».

           

Але чи може крижана ванна справді допомогти?

Дослідження, опубліковане в  European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology,  безумовно, вважає так. Вчені хотіли перевірити, чи можна позитивно покращити імунну систему спортсмена за допомогою «неінфекційного стимулу». Стимул, який вони використовували в дослідженні, полягав у тому, що спортсмени отримували шість хвилин крижаних ванн тричі на тиждень.

Джейсон МакКоулі/Getty Images
 

Через шість тижнів вони виявили, що холод викликав реакцію організму «бийся або біжи», що, у свою чергу, призвело до «невеликого, але значного збільшення кількості лімфоцитів». Лімфоцити — це клітини організму, які борються з інфекцією, тому мати більше їх під час багатомильового сезону та багатьох ігор було б бажаною фізіологічною адаптацією.

На даний момент спортивні вчені досі не до кінця розуміють, як крижані ванни або імунна система людини допомагають відновленню. Ось чому, доки сучасна медицина не дасть більше відповідей, «цілісний підхід до одужання», згаданий у Journal of Emergencies, Trauma and Shock, у поєднанні з інтуїтивним — але не повністю поінформованим — оптимізмом Варді та Лестер Сіті може бути цінним інструментом. для відновлення гравців і подальших спортивних успіхів.

Усі цитати та інформація отримані з перших вуст, якщо не вказано інше.